0
(0)

Czosnkowy dip z fetą i pieczonymi pomidorami koktajlowymi to pyszny i wykwintny dip, który łączy w sobie słoną fetę, kremowy jogurt grecki, pieczony czosnek i pomidorki koktajlowe, tworząc dip. Niesamowicie smaczny, idealny na przyjęcie lub przystawkę do obiadu.

czosnkowy dip z fetą i pieczonymi pomidorkami

Porcje: 4 | Czas przygotowania: 1h

Czosnkowy dip z fetą i pieczonymi pomidorkami

SKŁADNIKI:

  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek (290 g) pomidorków koktajlowych
  • 200 g sera feta
  • 1/2 szklanki (110 g) naturalnego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki (30 ml) soku z cytryny
  • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy extra virgine
  • Sól i pieprz
  • Świeże zioła (bazylia lub pietruszka) do dekoracji, opcjonalnie
  • Bagietka lub krakersy do podawania

PRZYGOTOWANIE:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Odetnij górną część główki czosnku, aby odsłonić ząbki. Skrop 1 łyżką oliwy i owiń folią aluminiową. Umieść na blasze i piecz przez 35-40 minut lub aż czosnek będzie miękki. Wyjmij czosnek z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut.
  • Na tej samej blaszce, na której piekł się czosnek, ułóż pomidory koktajlowe i skrop 3 łyżkami oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Piecz pomidorki w piekarniku przez około 15 minut lub aż zaczną pękać i lekko się przypieką.
  • Połącz ser feta, grecki jogurt, sok z cytryny i czarny pieprz do uzyskania gładkiej masy, możesz do tego użyć melaksera lub blendera.
  • Wyciśnij ząbki czosnku z upieczonej główki i ponownie wszystko wymieszaj, aż czosnek dobrze połączy się z masą.
  • Przełóż dip z fety do miski. Ułóż pieczone pomidory koktajlowe na wierzchu i udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj z bagietką lub krakersami.

Smacznego!

czosnkowy dip z fetą i pieczonymi pomidorkami

WSKAZÓWKI

Użyj wysokiej jakości składników. Ponieważ dip opiera się tylko na kilku kluczowych składnikach, ważne jest, aby użyć wysokiej jakości sera feta i jogurtu greckiego. Osobiście preferuję sera feta z mleka owczego.

Upiecz czosnek, aż będzie złocisto-brązowy i miękki, aby uwolnić jego słodki, orzechowy smak. Natomiast pomidorki koktajlowe piecz do momentu gdy pękną i zaczną się lekko przypiekać.

Smakowało Ci?

Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!

Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.

Wypróbuj także…

Makaron z sosem ze świeżych pomidorów

Makaron z krewetkami i sosem maślanym

Zupa krem z pieczonych pomidorów

English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.

Pomóż innym - oceń ten przepis!

Kliknij na gwiazdkę, by ocenić przepis.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

Ten przepis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!

Bądź na bieżąco!

Przykro mi, że ten przepis Ci nie posmakował.

Pomóż mi go ulepszyć!

Jak mogę ulepszyć ten przepis?

Dodaj komentarz