0
(0)

Krem z kalafiora bardzo często gości na moim stole ze względu na swoją prostotę i smak. Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie kilku podstawowych składników, a efekt końcowy jest niesamowicie pyszny. Smakuje nawet kalafiorowym sceptykom! 🙂

krem z kalafiora z ziołowymi grzankami

Ilość porcji: 3-4 | Czas przygotowania: 35 minut

Krem z kalafiora z ziołowymi grzankami

SKŁADNIKI:

Krem z kalafiora:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 duża główka kalafiora
  • 4 szklanki (1 litr) bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Śmietana 30% i oliwa z oliwek do podania

Ziołowe grzanki:

  • 4 kromki białego chleba, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno posiekana
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  • W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
  • Dodaj kalafior pokrojony w mniejsze kawałki do garnka i dopraw solą i pieprzem. Smaż przez kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając.
  • Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20-25 minut, aż kalafior będzie miękki.
  • W międzyczasie przygotuj grzanki. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przełóż chleb pokrojony w kostkę do miski, polej oliwą z oliwek, posyp rozmarynem, solą i pieprzem. Rozłóż kawałki chleba luźno na blaszce do pieczenia i piecz przez 10-15 minut, aż będą złociste i chrupiące.
  • Gdy zupa jest już gotowa zmiksuj ją na gładki krem przy użyciu blendera ręcznego.
  • Krem z kalafiora podawaj w szerokich miskach polany łyżką śmietany, oliwą z oliwek i ziołowymi grzankami na wierzchu.

Smacznego!

krem z kalafiora z ziołowymi grzankami

WSKAZÓWKI

Świeży rozmaryn można zastąpić suszonym bądź innymi ziołami, np. tymiankiem lub oregano.

Krem z kalafiora można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 3 dni. Grzanki należy przechowywać oddzielnie w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia.

Smakowało Ci?

Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!

Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.

Wypróbuj także…

Kremowy makaron w sosie pomidorowym z mozzarellą

Kurczak w sosie teriyaki z ryżem i warzywami

Smażony ryż z jajkiem i kimchi

Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem

English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.

Pomóż innym - oceń ten przepis!

Kliknij na gwiazdkę, by ocenić przepis.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

Ten przepis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!

Bądź na bieżąco!

Przykro mi, że ten przepis Ci nie posmakował.

Pomóż mi go ulepszyć!

Jak mogę ulepszyć ten przepis?

Dodaj komentarz