Krem z kalafiora bardzo często gości na moim stole ze względu na swoją prostotę i smak. Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie kilku podstawowych składników, a efekt końcowy jest niesamowicie pyszny. Smakuje nawet kalafiorowym sceptykom! 🙂
Ilość porcji: 3-4 | Czas przygotowania: 35 minut
Krem z kalafiora z ziołowymi grzankami
SKŁADNIKI:
Krem z kalafiora:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 duża główka kalafiora
- 4 szklanki (1 litr) bulionu z kurczaka lub warzywnego
- Sól i pieprz do smaku
- Śmietana 30% i oliwa z oliwek do podania
Ziołowe grzanki:
- 4 kromki białego chleba, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno posiekana
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
- Dodaj kalafior pokrojony w mniejsze kawałki do garnka i dopraw solą i pieprzem. Smaż przez kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając.
- Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20-25 minut, aż kalafior będzie miękki.
- W międzyczasie przygotuj grzanki. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przełóż chleb pokrojony w kostkę do miski, polej oliwą z oliwek, posyp rozmarynem, solą i pieprzem. Rozłóż kawałki chleba luźno na blaszce do pieczenia i piecz przez 10-15 minut, aż będą złociste i chrupiące.
- Gdy zupa jest już gotowa zmiksuj ją na gładki krem przy użyciu blendera ręcznego.
- Krem z kalafiora podawaj w szerokich miskach polany łyżką śmietany, oliwą z oliwek i ziołowymi grzankami na wierzchu.
Smacznego!
WSKAZÓWKI
Świeży rozmaryn można zastąpić suszonym bądź innymi ziołami, np. tymiankiem lub oregano.
Krem z kalafiora można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 3 dni. Grzanki należy przechowywać oddzielnie w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia.
Smakowało Ci?
Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!
Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.
Wypróbuj także…
Kremowy makaron w sosie pomidorowym z mozzarellą
Kurczak w sosie teriyaki z ryżem i warzywami
Smażony ryż z jajkiem i kimchi
Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem
English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.