0
(0)

Krem z pieczonej dyni to aromatyczna i rozgrzewająca propozycja, idealna na długie jesienne wieczory. Serwowana z chrupiącymi, domowymi chipsami, które perfekcyjnie dopełniają jej smak i są idealne do zanurzania w gorącym kremie.

krem z pieczonej dyni z domowymi czipsami

Ilość porcji: 4 | Czas przygotowania: 1h 5 min

Krem z pieczonej dyni z domowymi chipsami

SKŁADNIKI:

Krem z pieczonej dyni:

  • 1 średnia dynia (ja użyłam piżmowej), około 1,5 kg
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku, drobno posiekana
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 cm świeżego imbiru, drobno posiekany lub starty
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki śmietany 30% lub mleczka kokosowego

Domowe czipsy ziemniaczane:

  • 1 duży ziemniak
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki papryki cayenne
  • szczypta soli i pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Przekrój dynię na pół i usuń nasiona. Połóż na blaszce do pieczenia. Polej łyżką oliwą, posyp solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i rozmarynem. Piecz przez 45-50 minut, aż miąższ będzie miękki. Wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Po ostygnięciu oddziel miąższ od skórki.
  • W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 1-2 minuty, aż będą miękkie i szkliste. Dodaj miąższ dyni, starty imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
  • Dodaj bulion, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 15-20 minut.
  • Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera ręcznego lub klasycznego (jeśli używasz klasycznego blendera, upewnij się, że zupa ostygnie przed miksowaniem i miksuj porcjami).
  • Przenieś zupę z powrotem do garnka i dodaj śmietanę lub mleczko kokosowe. Podgrzej na małym ogniu, aż zupa będzie gorąca i gotowa do podania.
  • W trakcie gotowania zupy, pokrój ziemniaka na cienkie plastry za pomocą mandoliny lub ostrego noża. Wytrzyj nadmiar skrobi za pomocą ręcznika kuchennego.
  • W dużym naczyniu wymieszaj plastry ziemniaka z olejem i przyprawami, aż będą równomiernie pokryte.
  • Rozłóż plastry ziemniaka równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w piekarniku przez 15-20 minut, aż będą złociste i chrupiące.
  • Krem z pieczonej dyni wlej do miseczek, polej odrobiną śmietany i oliwy. Podawaj z chipsami.

Smacznego!

krem z pieczonej dyni z domowymi czipsami

WSKAZÓWKI

Domowe chipsy dosyć szybko robią się miękkie w gorącej zupie, dlatego najlepiej podawać je oddzielnie by zachowały swoją chrupkość.

Świeże zioła można zastąpić suszonymi w 1/3 ilości podanej w przepisie.

Krem z pieczonej dyni można przechowywać w lodówce do 3 dni. Chipsy ziemniaczane należy przechowywać oddzielnie w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku do 3 dni.

Smakowało Ci?

Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!

Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.

Wypróbuj także…

Kremowy makaron w sosie pomidorowym z mozzarellą

Kurczak w sosie teriyaki z ryżem i warzywami

Smażony ryż z jajkiem i kimchi

Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem

English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.

Pomóż innym - oceń ten przepis!

Kliknij na gwiazdkę, by ocenić przepis.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

Ten przepis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!

Bądź na bieżąco!

Przykro mi, że ten przepis Ci nie posmakował.

Pomóż mi go ulepszyć!

Jak mogę ulepszyć ten przepis?

Dodaj komentarz