Krem z pieczonej dyni to aromatyczna i rozgrzewająca propozycja, idealna na długie jesienne wieczory. Serwowana z chrupiącymi, domowymi chipsami, które perfekcyjnie dopełniają jej smak i są idealne do zanurzania w gorącym kremie.

Ilość porcji: 4 | Czas przygotowania: 1h 5 min
Krem z pieczonej dyni z domowymi chipsami
SKŁADNIKI:
Krem z pieczonej dyni:
- 1 średnia dynia (ja użyłam piżmowej), około 1,5 kg
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekana
- 1 łyżeczka świeżego tymianku, drobno posiekana
- 1 duża cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 cm świeżego imbiru, drobno posiekany lub starty
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki śmietany 30% lub mleczka kokosowego
Domowe czipsy ziemniaczane:
- 1 duży ziemniak
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki papryki cayenne
- szczypta soli i pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Przekrój dynię na pół i usuń nasiona. Połóż na blaszce do pieczenia. Polej łyżką oliwą, posyp solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i rozmarynem. Piecz przez 45-50 minut, aż miąższ będzie miękki. Wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Po ostygnięciu oddziel miąższ od skórki.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 1-2 minuty, aż będą miękkie i szkliste. Dodaj miąższ dyni, starty imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
- Dodaj bulion, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 15-20 minut.
- Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera ręcznego lub klasycznego (jeśli używasz klasycznego blendera, upewnij się, że zupa ostygnie przed miksowaniem i miksuj porcjami).
- Przenieś zupę z powrotem do garnka i dodaj śmietanę lub mleczko kokosowe. Podgrzej na małym ogniu, aż zupa będzie gorąca i gotowa do podania.
- W trakcie gotowania zupy, pokrój ziemniaka na cienkie plastry za pomocą mandoliny lub ostrego noża. Wytrzyj nadmiar skrobi za pomocą ręcznika kuchennego.
- W dużym naczyniu wymieszaj plastry ziemniaka z olejem i przyprawami, aż będą równomiernie pokryte.
- Rozłóż plastry ziemniaka równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku przez 15-20 minut, aż będą złociste i chrupiące.
- Krem z pieczonej dyni wlej do miseczek, polej odrobiną śmietany i oliwy. Podawaj z chipsami.
Smacznego!

WSKAZÓWKI
Domowe chipsy dosyć szybko robią się miękkie w gorącej zupie, dlatego najlepiej podawać je oddzielnie by zachowały swoją chrupkość.
Świeże zioła można zastąpić suszonymi w 1/3 ilości podanej w przepisie.
Krem z pieczonej dyni można przechowywać w lodówce do 3 dni. Chipsy ziemniaczane należy przechowywać oddzielnie w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku do 3 dni.
Smakowało Ci?
Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!
Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.
Wypróbuj także…
Kremowy makaron w sosie pomidorowym z mozzarellą
Kurczak w sosie teriyaki z ryżem i warzywami
Smażony ryż z jajkiem i kimchi
Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem
English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.