Kremowy makaron w sosie pomidorowym i mozzarellą to idealny przepis na zabiegane dni tygodnia lub leniwe weekendy, gdy masz ochotę na coś pysznego, ale nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Połączenie bogatego, kremowego sosu pomidorowego, słonego bekonu i roztopionej mozzarelli tworzy przepyszne, zbalansowane danie.
Ilość porcji: 2 | Czas przygotowania: 25 minut
Kremowy makaron w sosie pomidorowym z mozzarellą
SKŁADNIKI:
- 6 plasterków wędzonego boczku
- 1 łyżka oleju
- 200g makaronu Rigatoni lub Penne
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
- 1 średnia cebula, drobno pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka płatków chilli (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3/4 szklanki (200 ml) śmietany 30%
- 2/3 szklanki (150 ml) wody z gotowania makaronu
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 kulka (125g) świeżej mozzarelli, pokrojonej w plastry
- Świeża bazylia, do podania
- Sól, do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Pokrój plastry boczku wzdłuż na małe kawałki. Umieść na patelni wraz olejem i smaż na średnim ogniu przez kilka minut aż będą chrupiące. Odsącz z oleju na papierze lub sitku i odstaw na bok.
- Ugotuj makaron Rigatoni lub Penne al dente w osolonej wodzie.
- W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekane cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu do miękkości (zmniejsz ogień, jeśli zaczynają się brązowić).
- Dodaj oregano, płatki chilli (jeśli używasz) i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i podgrzewaj przez około 1 minutę.
- Dodaj śmietankę i połącz z mieszanką pomidorową. Dodaj boczek i wodę z gotowania makaronu. Podsmażaj na średnim ogniu przez około 1 minutę aż sos lekko zgęstnieje, a następnie dodaj parmezan. Spróbuj sosu i dopraw do smaku jeśli potrzeba.
- Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj z sosem. Dodaj plasterki mozzarelli i ostrożnie wymieszaj z makaronem. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 1 minutę aż ser zacznie się topić.
- Gotowy makaron z sosem pomidorowym przełóż na talerze. Udekoruj świeżą bazylią.
Smacznego!
WSKAZÓWKI
W wersji wegetariańskiej boczek można zastąpić pieczarkami lub czerwoną papryką.
Makaron w sosie pomidorowym można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 3 dni.
Smakowało Ci?
Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!
Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.
Wypróbuj także…
Czosnkowy dip z fetą i pieczonymi pomidorkami
Kurczak po parmeńsku z Gremolatą
Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem
English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.