5
(1)

Kremowy makaron w sosie pomidorowym i mozzarellą to idealny przepis na zabiegane dni tygodnia lub leniwe weekendy, gdy masz ochotę na coś pysznego, ale nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Połączenie bogatego, kremowego sosu pomidorowego, słonego bekonu i roztopionej mozzarelli tworzy przepyszne, zbalansowane danie.

Kremowy makaron w sosie pomidorowym z mozzarellą

Ilość porcji: 2 | Czas przygotowania: 25 minut

Kremowy makaron w sosie pomidorowym z mozzarellą

SKŁADNIKI:

  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • 1 łyżka oleju
  • 200g makaronu Rigatoni lub Penne
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
  • 1 średnia cebula, drobno pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka płatków chilli (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3/4 szklanki (200 ml) śmietany 30%
  • 2/3 szklanki (150 ml) wody z gotowania makaronu
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 kulka (125g) świeżej mozzarelli, pokrojonej w plastry
  • Świeża bazylia, do podania
  • Sól, do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  • Pokrój plastry boczku wzdłuż na małe kawałki. Umieść na patelni wraz olejem i smaż na średnim ogniu przez kilka minut aż będą chrupiące. Odsącz z oleju na papierze lub sitku i odstaw na bok.
  • Ugotuj makaron Rigatoni lub Penne al dente w osolonej wodzie.
  • W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekane cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu do miękkości (zmniejsz ogień, jeśli zaczynają się brązowić).
  • Dodaj oregano, płatki chilli (jeśli używasz) i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i podgrzewaj przez około 1 minutę.
  • Dodaj śmietankę i połącz z mieszanką pomidorową. Dodaj boczek i wodę z gotowania makaronu. Podsmażaj na średnim ogniu przez około 1 minutę aż sos lekko zgęstnieje, a następnie dodaj parmezan. Spróbuj sosu i dopraw do smaku jeśli potrzeba.
  • Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj z sosem. Dodaj plasterki mozzarelli i ostrożnie wymieszaj z makaronem. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 1 minutę aż ser zacznie się topić.
  • Gotowy makaron z sosem pomidorowym przełóż na talerze. Udekoruj świeżą bazylią.

Smacznego!

Kremowy makaron w sosie pomidorowym z mozzarellą

WSKAZÓWKI

W wersji wegetariańskiej boczek można zastąpić pieczarkami lub czerwoną papryką.

Makaron w sosie pomidorowym można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 3 dni.

Smakowało Ci?

Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!

Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.

Wypróbuj także…

Czosnkowy dip z fetą i pieczonymi pomidorkami

Kurczak po parmeńsku z Gremolatą

Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem

English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.

Pomóż innym - oceń ten przepis!

Kliknij na gwiazdkę, by ocenić przepis.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość ocen: 1

Ten przepis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!

Bądź na bieżąco!

Przykro mi, że ten przepis Ci nie posmakował.

Pomóż mi go ulepszyć!

Jak mogę ulepszyć ten przepis?

Dodaj komentarz