0
(0)

Kurczak po parmeńsku z Gremolatą to połączenie amerykańskiego klasyku z włoskim akcentem w postaci orzeźwiającej Gremolaty. To przepyszna propozycja na przytulny wieczór w domu lub rodzinny obiad.

kurczak po parmeńsku z gremolatą

Porcje: 2 | Czas przygotowania: 45 minut

Kurczak po parmeńsku z Gremolatą

SKŁADNIKI:

  • 200 g spaghetti lub linguine (zamiennie ryż, ziemniaki)
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 duże jajko, roztrzepane
  • 1/2 szklanki (60 g) bułki tartej
  • 1/4 szklanki (25 g) startego parmezanu
  • 60 ml oliwy z oliwek extra virgin, do smażenia
  • 1 szklanka (250g) sosu pomidorowego marinara
  • 1 kulka (125g) sera mozzarella, pokrojonej w plasterki

Gremolata:

  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 cytryny, sok i starta skórka

PRZYGOTOWANIE:

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  • Filety kurczaka natnij na pół, rozłóż na desce tak by przypominała motyla i umieść między dwoma kawałkami folii spożywczej. Rozbij je tłuczkiem na równą grubość około 1 cm.
  • Wymieszaj mąkę, sól i pieprz w płaskiej misce. Jajko roztrzep w oddzielnej misce. Bułkę tartą i starty parmezan wymieszaj w trzeciej misce.
  • Każdy filet z kurczaka obtaczaj w kolejności w mące, jajku i bułce tartej z parmezanem, delikatnie dociskając, aby panierka przyległa do mięsa.
  • Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj filety kurczaka i smaż na złoty kolor z obu stron, około 3-4 minuty z każdej strony.
  • Na dnie dużej formy do pieczenia rozsmaruj około 1/4 szklanki sosu marinara.
  • Na sosie ułóż filety kurczaka. Rozprowadź pozostały sos marinara na każdym filecie kurczaka, równomiernie rozprowadzając. Na każdym filecie kurczaka ułóż kilka plasterków świeżej mozzarelli.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
  • Podczas gdy kurczak po parmeńsku się piecze, ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź i rozłóż pomiędzy dwie miski. Możesz również polać makaron sosem marinara, który pozostał w naczyniu po upieczeniu kurczaka dla jeszcze bogatszego smaku.
  • W międzyczasie przygotuj gremolatę. W małej misce połącz posiekaną pietruszkę, czosnek, sok i skórkę cytryny.
  • Po upieczeniu kurczaka, wyjmij go z piekarnika, ułóż na makaronie i posyp Gremolatą.

Smacznego!

kurczak po parmeńsku z gremolatą

WSKAZÓWKI

Kurczaka po parmeńsku możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 3 dni. Podczas podgrzewania przykryj danie folią aluminiową, aby zapobiec ucieczce wilgoci.

Kurczak po parmeńsku możesz podawać z makaronem, ryżem, cytrynowym risotto lub klasycznie z tłuczonymi ziemniakami.

Smakowało Ci?

Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!

Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.

Wypróbuj także…

Makaron z sosem ze świeżych pomidorów

Makaron z krewetkami i sosem maślanym

Zupa krem z pieczonych pomidorów

English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.

Pomóż innym - oceń ten przepis!

Kliknij na gwiazdkę, by ocenić przepis.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

Ten przepis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!

Bądź na bieżąco!

Przykro mi, że ten przepis Ci nie posmakował.

Pomóż mi go ulepszyć!

Jak mogę ulepszyć ten przepis?

Dodaj komentarz