Kurczak po parmeńsku z Gremolatą to połączenie amerykańskiego klasyku z włoskim akcentem w postaci orzeźwiającej Gremolaty. To przepyszna propozycja na przytulny wieczór w domu lub rodzinny obiad.
Porcje: 2 | Czas przygotowania: 45 minut
Kurczak po parmeńsku z Gremolatą
SKŁADNIKI:
- 200 g spaghetti lub linguine (zamiennie ryż, ziemniaki)
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 duże jajko, roztrzepane
- 1/2 szklanki (60 g) bułki tartej
- 1/4 szklanki (25 g) startego parmezanu
- 60 ml oliwy z oliwek extra virgin, do smażenia
- 1 szklanka (250g) sosu pomidorowego marinara
- 1 kulka (125g) sera mozzarella, pokrojonej w plasterki
Gremolata:
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 cytryny, sok i starta skórka
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- Filety kurczaka natnij na pół, rozłóż na desce tak by przypominała motyla i umieść między dwoma kawałkami folii spożywczej. Rozbij je tłuczkiem na równą grubość około 1 cm.
- Wymieszaj mąkę, sól i pieprz w płaskiej misce. Jajko roztrzep w oddzielnej misce. Bułkę tartą i starty parmezan wymieszaj w trzeciej misce.
- Każdy filet z kurczaka obtaczaj w kolejności w mące, jajku i bułce tartej z parmezanem, delikatnie dociskając, aby panierka przyległa do mięsa.
- Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj filety kurczaka i smaż na złoty kolor z obu stron, około 3-4 minuty z każdej strony.
- Na dnie dużej formy do pieczenia rozsmaruj około 1/4 szklanki sosu marinara.
- Na sosie ułóż filety kurczaka. Rozprowadź pozostały sos marinara na każdym filecie kurczaka, równomiernie rozprowadzając. Na każdym filecie kurczaka ułóż kilka plasterków świeżej mozzarelli.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
- Podczas gdy kurczak po parmeńsku się piecze, ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź i rozłóż pomiędzy dwie miski. Możesz również polać makaron sosem marinara, który pozostał w naczyniu po upieczeniu kurczaka dla jeszcze bogatszego smaku.
- W międzyczasie przygotuj gremolatę. W małej misce połącz posiekaną pietruszkę, czosnek, sok i skórkę cytryny.
- Po upieczeniu kurczaka, wyjmij go z piekarnika, ułóż na makaronie i posyp Gremolatą.
Smacznego!
WSKAZÓWKI
Kurczaka po parmeńsku możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 3 dni. Podczas podgrzewania przykryj danie folią aluminiową, aby zapobiec ucieczce wilgoci.
Kurczak po parmeńsku możesz podawać z makaronem, ryżem, cytrynowym risotto lub klasycznie z tłuczonymi ziemniakami.
Smakowało Ci?
Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!
Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.
Wypróbuj także…
Makaron z sosem ze świeżych pomidorów
Makaron z krewetkami i sosem maślanym
Zupa krem z pieczonych pomidorów
English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.