0
(0)

Sałatka Fattoush to orzeźwiająca i pyszna sałatka śródziemnomorska, idealna na każdą okazję. Jest popularna w Libanie i innych częściach Bliskiego Wschodu. Znana jest z unikalnej kombinacji chrupiącego chleba pita, sezonowych warzyw i kwaśnego sosu. Idealnie sprawdzi się do grilla lub na imprezę!

Nazwa Fattoush pochodzi od arabskiego słowa fatteh, co oznacza okruchy lub kawałki. Odnosi się to do prażonego chleba pita, który jest łamany na małe kawałki i dodawany do sałatki. Sałatka ma długą historię, sięgającą starożytności, gdy była podstawowym daniem w regionie Lewant. Z czasem przepis uległ zmianie, a różne warianty pojawiły się w różnych częściach Bliskiego Wschodu. Oprócz chrupiącego chleba pita sałatka charakteryzuje się dodatkiem przyprawy sumak o pikantnym i cytrynowym smaku, powszechnie stosowanej w kuchni bliskowschodniej.

libańska sałatka fattoush

Ilość porcji: 4 | Czas przygotowania: 15 minut

Libańska sałatka Fattoush

SKŁADNIKI:

  • 1 duży chlebek pita
  • 1 główka sałaty rzymskiej, posiekana
  • 2 średnie pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1/2 dużego ogórka, pokrojony w kostkę
  • 6 rzodkiewek, pokrojonych w plastry
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki (30 g) posiekanej świeżej pietruszki
  • 1/4 szklanki (10 g) posiekanej świeżej mięty
  • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy extra virgin
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte lub starte na tarce
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka (5 g) sumaku
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  • Pokrój chleb pita na małe kawałki i rozłóż je na blasze do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 10-12 minut, aż będą chrupiące i złociste.
  • W dużej misce wymieszaj posiekaną sałatę rzymską, pomidory, ogórek, rzodkiewki, cebulę, pietruszkę i miętę.
  • W małej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, czosnek, sumak, sól i pieprz. Wlej do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj upieczony chleb pita do sałatki i ponownie wymieszaj.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

libańska sałatka fattoush

WSKAZÓWKI

Chrupiący chleb pita i warzywa najlepiej przechowywać oddzielnie do momentu podania. To zapewni, że chleb pozostanie chrupiący i nie wchłonie zbyt dużo wilgoci.

Sałatka Fattoush jest często serwowana z dodatkowymi warzywami – zieloną papryką, szczypiorem czy też marchwią.

Jeśli masz problem ze znalezieniem przyprawy sumak możesz zastąpić ją startą skórką cytryny.

Smakowało Ci?

Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!

Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.

Wypróbuj także…

Kremowy makaron w sosie pomidorowym z mozzarellą

Kurczak w sosie teriyaki z ryżem i warzywami

Smażony ryż z jajkiem i kimchi

Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem

English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.

Pomóż innym - oceń ten przepis!

Kliknij na gwiazdkę, by ocenić przepis.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

Ten przepis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!

Bądź na bieżąco!

Przykro mi, że ten przepis Ci nie posmakował.

Pomóż mi go ulepszyć!

Jak mogę ulepszyć ten przepis?

Dodaj komentarz