4.9
(14)

Łosoś po azjatycku to pyszne i pożywne danie, idealne na lunch, obiad lub kolację. Składa się z soczystych kawałków łososia marynowanych w słodko-słonym sosie, smażonych na patelni i podawanych na białym ryżu z ulubionymi warzywami. Bardzo proste w przygotowaniu!

łosoś po azjatycku z ryżem i warzywami

Ilość porcji: 2 | Czas przygotowania: 30 minut

Łosoś po azjatycku z ryżem i warzywami

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka (190g) surowego białego ryżu
  • 2 filety łososia (około 170g każdy), pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki (30ml) sosu sojowego
  • 2 łyżki (30ml) ketchupu
  • 2 łyżki (30ml) syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżka (15ml) oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka nasion sezamu
  • warzywa według uznania (np. awokado, ogórek, szczypior, marchewka, fasolka szparagowa, brokuł)

PRZYGOTOWANIE:

  • Opłucz ryż w zimnej wodzie i gotuj w osolonej wodzie, aż będzie miękki, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Podczas gdy ryż się gotuje, przygotuj marynatę do łososia. W małej misce wymieszaj ze sobą sos sojowy, ketchup, imbir, posiekany czosnek, olej sezamowy i syrop klonowy.
  • Osusz filety łososia ręcznikiem papierowym, usuń skórę, a następnie pokrój w kostkę i umieść w misce. Wlej marynatę i dokładnie wymieszaj, aby równomiernie pokryć łososia. Marynuj przez 10-15 minut.
  • Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Smaż łososia z marynatą przez około 3 minuty lub aż się zarumieni, następnie przewróć i smaż jeszcze przez 2-3 minuty, aż łosoś będzie upieczony w środku.
  • Podziel ugotowany ryż między dwie miski. Na każdej z nich ułóż kawałki łososia. Dodaj ulubione warzywa. Udekoruj nasionami sezamu.

Smacznego!

łosoś po azjatycku z ryżem i warzywami

WSKAZÓWKI

Łosoś po azjatycku to przepis, który z łatwością możesz dostosować do swoich preferencji dodając swoje ulubione warzywa (np. awokado, marchew, ogórek, szczypior, brokuł).

Łososia możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez 2-3 dni.

Smakowało Ci?

Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!

Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.

Wypróbuj także…

Kurczak Caprese

Libańska sałatka Fattoush

Smażony ryż z jajkiem i kimchi

Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem

English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.

Pomóż innym - oceń ten przepis!

Kliknij na gwiazdkę, by ocenić przepis.

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość ocen: 14

Ten przepis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!

Bądź na bieżąco!

Przykro mi, że ten przepis Ci nie posmakował.

Pomóż mi go ulepszyć!

Jak mogę ulepszyć ten przepis?

Dodaj komentarz