0
(0)

Szybki i bardzo prosty przepis na nieprzeciętny makaron z krewetkami. Niesamowicie smaczny i aromatyczny. Uwielbiany przez całą rodzinę!

makaron z krewetkami i sosem maślanym

Porcje: 2 | Czas przygotowania: 15 minut

SKŁADNIKI:
  • 200 g makaronu linguine lub spaghetti
  • 160 g surowych krewetek tygrysich
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • garść natki pietruszki
  • 70 g masła
  • 100 ml wody z gotowania makaronu
  • sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
  • Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając w oddzielnej miseczce 100 ml wody w której się gotował.
  • Drobno posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Pomidorki przekrój na pół.
  • Połowę masła (35g) wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj czosnek i smaż na średnim ogniu przez około 30 sekund do uzyskania pięknego aromatu (uważaj jednak, by go nie spalić).
  • Dodaj oczyszczone krewetki (jeśli posiadają czarną niteczkę wzdłuż grzbietu, pamiętaj by ją usunąć). Smaż przez około 1 minutę na każdej stronie. Posyp solą i pieprzem.
  • Dodaj pozostałą część masła, wrzuć pokrojone pomidorki oraz natkę pietruszki. Smaż przez 3 minuty, mieszając drewnianą łyżką i lekko przyciskając pomidorki, by puściły sok.
  • Dodaj makaron oraz wodę po gotowaniu i dokładnie wymieszaj z sosem.
  • Przełóż na talerze i posyp natką pietruszki. Smacznego!
makaron linguine z krewetkami

Pomóż innym - oceń ten przepis!

Kliknij na gwiazdkę, by ocenić przepis.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

Ten przepis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!

Bądź na bieżąco!

Przykro mi, że ten przepis Ci nie posmakował.

Pomóż mi go ulepszyć!

Jak mogę ulepszyć ten przepis?

Dodaj komentarz