Szybki i bardzo prosty przepis na nieprzeciętny makaron z krewetkami. Niesamowicie smaczny i aromatyczny. Uwielbiany przez całą rodzinę!
Porcje: 2 | Czas przygotowania: 15 minut
SKŁADNIKI:
- 200 g makaronu linguine lub spaghetti
- 160 g surowych krewetek tygrysich
- 1 ząbek czosnku
- 150 g pomidorków koktajlowych
- garść natki pietruszki
- 70 g masła
- 100 ml wody z gotowania makaronu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając w oddzielnej miseczce 100 ml wody w której się gotował.
- Drobno posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Pomidorki przekrój na pół.
- Połowę masła (35g) wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj czosnek i smaż na średnim ogniu przez około 30 sekund do uzyskania pięknego aromatu (uważaj jednak, by go nie spalić).
- Dodaj oczyszczone krewetki (jeśli posiadają czarną niteczkę wzdłuż grzbietu, pamiętaj by ją usunąć). Smaż przez około 1 minutę na każdej stronie. Posyp solą i pieprzem.
- Dodaj pozostałą część masła, wrzuć pokrojone pomidorki oraz natkę pietruszki. Smaż przez 3 minuty, mieszając drewnianą łyżką i lekko przyciskając pomidorki, by puściły sok.
- Dodaj makaron oraz wodę po gotowaniu i dokładnie wymieszaj z sosem.
- Przełóż na talerze i posyp natką pietruszki. Smacznego!