0
(0)

Bardzo prosty i szybki przepis na obiad dla całej rodziny. Inspirowany Włoskim klasykiem. Perfekcyjny balans smaków i wspaniały aromat świeżych składników. Uwielbiamy przez wszystkich!

makaron z sosem z pomidorów

Porcje: 2 | Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 200g makaronu Rigatoni lub Penne
  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki świeżo tarkowanego parmezanu
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (8-9 minut).

Pomidory przekrój na pół, przełóż do dużej miski i zalej wrzątkiem. Pozostaw na ok. 5 minut. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.

Do garka wlej oliwę, dodaj cebulę oraz czosnek i podgrzewaj na małym ogniu do miękkości, uważając by nie nabrały brązowego koloru.

Pomidory wyjmij z wody, obierz ze skórki, wyjmij pestki i posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj do garka.

Podgrzewaj wszystko przez około 5 minut na większym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Dodaj sól i pieprz.

Zdejmij z ognia. Dodaj bazylię i zblenduj na gładki sos. Dodaj ugotowany makaron i połącz z sosem.

Podawaj z tarkowanym parmezanem. Smacznego!

Uwaga: Przygotowując ten przepis warto wybrać wysokojakościowe produkty. Pomidory powinny być słodkie i bardzo dojrzałe. Parmezan (Parmigiano Reggiano) kupiony w kawałku i świeżo tarkowany tuż przed podaniem.

makaron z pomidorami

Pomóż innym - oceń ten przepis!

Kliknij na gwiazdkę, by ocenić przepis.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

Ten przepis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!

Bądź na bieżąco!

Przykro mi, że ten przepis Ci nie posmakował.

Pomóż mi go ulepszyć!

Jak mogę ulepszyć ten przepis?

Dodaj komentarz