Bardzo prosty i szybki przepis na obiad dla całej rodziny. Inspirowany Włoskim klasykiem. Perfekcyjny balans smaków i wspaniały aromat świeżych składników. Uwielbiamy przez wszystkich!
Porcje: 2 | Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 200g makaronu Rigatoni lub Penne
- 4 duże dojrzałe pomidory
- 1/2 dużej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 8 listków świeżej bazylii
- 2 łyżki świeżo tarkowanego parmezanu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (8-9 minut).
Pomidory przekrój na pół, przełóż do dużej miski i zalej wrzątkiem. Pozostaw na ok. 5 minut. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
Do garka wlej oliwę, dodaj cebulę oraz czosnek i podgrzewaj na małym ogniu do miękkości, uważając by nie nabrały brązowego koloru.
Pomidory wyjmij z wody, obierz ze skórki, wyjmij pestki i posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj do garka.
Podgrzewaj wszystko przez około 5 minut na większym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Dodaj sól i pieprz.
Zdejmij z ognia. Dodaj bazylię i zblenduj na gładki sos. Dodaj ugotowany makaron i połącz z sosem.
Podawaj z tarkowanym parmezanem. Smacznego!
Uwaga: Przygotowując ten przepis warto wybrać wysokojakościowe produkty. Pomidory powinny być słodkie i bardzo dojrzałe. Parmezan (Parmigiano Reggiano) kupiony w kawałku i świeżo tarkowany tuż przed podaniem.