Bułeczki cynamonowe tak dobre, że śnią się po nocach (naprawdę!). Gwarantuje, że po wypróbowaniu tego przepisu już nigdy nie spróbujesz innego. To cynamonki (czy też w oryginale cinnamon rolls) w prawdziwie amerykańskim stylu z absolutnie uzależniającym kremem waniliowym, bez którego nie wyobrażam sobie teraz tego przysmaku. Pycha!

Ilość: ok. 10 bułeczek | Czas przygotowania: 2 h 20 minut
Najlepsze bułeczki cynamonowe
SKŁADNIKI:
Cynamonki:
- 3/4 szklanki (180 ml) ciepłego mleka
- 1 saszetka (7g) suchych drożdży instant (lub 25g świeżych)
- 1/4 szklanki (50g) białego cukru
- 1 jajko, plus 1 żółtko, w temp. pokojowej
- 60g roztopionego masła
- 3 szklanki (360g) mąki krupczatki (typu 500)
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 2/3 szklanki (130 g) brązowego cukru
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- 55g miękkiego masła
Krem waniliowy:
- 120 g serka śmietankowego typu philadelphia
- 45g miękkiego masła
- 1/2 szklanki (85 g) cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
PRZYGOTOWANIE:
- Podgrzej mleko do temperatury około 400C. Przelej do misy miksera i wsyp drożdże. Dodaj cukier, jajko, żółtko i rozpuszczone masło. Mieszaj, aż składniki się dobrze połączą. Następnie dodaj mąkę i sól, mieszając drewnianą łyżką, aż zacznie tworzyć się ciasto.
- Zamontuj hak do ciasta drożdżowego i wyrabiaj na średniej prędkości przez około 8 minut. Ciasto powinno utworzyć kulę i być lekko klejące. Jeśli jest mocno klejące dodaj 2 dodatkowe łyżki mąki. Ciasto możesz także wyrabiać ręcznie przez 8-10 minut na dobrze oprószonej mąką powierzchni.
- Przełóż kulę ciasta do dużej, wysmarowanej olejem miski, przykryj folią spożywczą i ścierką. Pozwól ciastu urosnąć przez 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Czas ten może być krótszy lub dłuższy, w zależności od wilgotności i temperatury w domu.
- Po podwojeniu objętości ciasta, przełóż je na dobrze oprószoną powierzchnię i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 36×23 cm. Rozsmaruj miękkie masło na cieście.
- W małej misce wymieszaj ze sobą cukier brązowy i cynamon. Rozsyp mieszankę równomiernie na warstwie masła, a następnie lekko dociśnij ręką.
- Ciasno zwijaj ciasto, zaczynając od krótszej strony. Pokrój roladę na bułeczki o grubości około 2-3 cm za pomocą klasycznej nici lub nici dentystycznej (ewentualnie możesz użyć także bardzo ostrego noża). Umieść cynamonki w prostokątnej blaszce do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia, jedna obok drugiej. Ponownie przykryj folią spożywczą oraz ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 25-30 minut w ciepłym miejscu.
- Rozgrzej piekarnik do 1800C. Zdejmij folię oraz ściereczkę i piecz bułeczki cynamonowe przez 20-25 minut do uzyskania złocistego koloru. Pozwól ostygnąć 5-10 minut przed wyłożeniem kremu waniliowego.
- W międzyczasie przygotuj krem waniliowy: W misie miksera połącz serek śmietankowy, miękkie masło, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji. Posmaruj nim cynamonki.
Smacznego!

WSKAZÓWKI
Pieczenie bułeczek cynamonowych w blaszce do ciasta powoduje, że są bardzo miękkie i delikatne, ze względu na mniejszą utratę wilgoci podczas pieczenia. Jednak jeśli lubisz bardziej chrupiące cynamonki, możesz je ułożyć na dużej blaszce piekarnika w większych odstępach.
Smakowało Ci?
Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!
Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.
Wypróbuj także…
Kurczak w sosie teriyaki z ryżem i warzywami
Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem