Najlepsze chrupiące ziemniaki z dipem jogurtowym to prosty i pyszny przepis, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Idealną chrupkość uzyskujemy poprzez „zgniecenie” ziemniaków tuż przed włożeniem ich do piekarnika, to sposób który zyskał ogromną popularność w internecie i sprawdza się doskonale!

Ilość porcji: 2 | Czas przygotowania: 50 minut
Najlepsze chrupiące ziemniaki z dipem jogurtowym
SKŁADNIKI:
Chrupiące ziemniaki:
- 500 g małych ziemniaków, umytych i nieobranych
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- Przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki czosnku w proszku, 1 łyżeczka słodkiej papryki
Dip jogurtowy:
- 1/2 pęczka świeżej pietruszki, drobno posiekanej
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki (70 ml) oliwy z oliwek
- 1 szklanka (300 g) jogurtu greckiego
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą i usuń brud i ewentualne kiełki. Przełóż je do garnka. Napełnij garnek zimną wodą, aż ziemniaki będą przykryte. Dodaj 1 łyżkę soli i gotuj, aż ziemniaki będzie można łatwo przekłuć widelcem (około 15 minut).
- Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedź je na dużym durszlaku i pozostaw do ostygnięcia przez około 5 minut. Rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy dna szklanki lub tłuczka do ziemniaków delikatnie zgnieć każdy ziemniak. Im cieńsze ziemniaki tym bardziej chrupkie.
- W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek z solą, ziołami i przyprawami. Posmaruj każdy ziemniak mieszanką z przyprawami.
- Piecz ziemniaki około 30-35 minut aż będą złociste i chrupiące.
- W tym czasie przygotuj dip jogurtowy. W miseczce odpornej na ciepło umieść posiekaną pietruszkę, czosnek, sól i płatki chilli. W małym rondlu podgrzej krótko oliwę z oliwek na średnim ogniu, aż będzie gorąca. Wlej gorącą oliwę do miski z ziołami i odstaw na około 15 minut, aby aromaty się przegryzły. Na talerz lub szeroką, płaską miskę wyłóż równomiernie jogurt grecki. Polej mieszanką z oliwą.
- Wyjmuj chrupiące ziemniaczki z piekarnika i podawaj z jogurtowym dipem.
Smacznego!

WSKAZÓWKI
Małe młode ziemniaczki sprawdzą się najlepiej w tym przepisie. Większe ziemniaki możesz przekroić na pół przed ugotowaniem.
Smakowało Ci?
Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!
Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.
Wypróbuj także…
Czosnkowy dip z fetą i pieczonymi pomidorkami
Kurczak po parmeńsku z Gremolatą
Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem
English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.