0
(0)

Najlepsze chrupiące ziemniaki z dipem jogurtowym to prosty i pyszny przepis, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Idealną chrupkość uzyskujemy poprzez „zgniecenie” ziemniaków tuż przed włożeniem ich do piekarnika, to sposób który zyskał ogromną popularność w internecie i sprawdza się doskonale!

najlepsze chrupiące ziemniaki z dipem jogurtowym

Ilość porcji: 2 | Czas przygotowania: 50 minut

Najlepsze chrupiące ziemniaki z dipem jogurtowym

SKŁADNIKI:

Chrupiące ziemniaki:

  • 500 g małych ziemniaków, umytych i nieobranych
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • Przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki czosnku w proszku, 1 łyżeczka słodkiej papryki

Dip jogurtowy:

  • 1/2 pęczka świeżej pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki (70 ml) oliwy z oliwek
  • 1 szklanka (300 g) jogurtu greckiego

PRZYGOTOWANIE:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą i usuń brud i ewentualne kiełki. Przełóż je do garnka. Napełnij garnek zimną wodą, aż ziemniaki będą przykryte. Dodaj 1 łyżkę soli i gotuj, aż ziemniaki będzie można łatwo przekłuć widelcem (około 15 minut).
  • Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedź je na dużym durszlaku i pozostaw do ostygnięcia przez około 5 minut. Rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy dna szklanki lub tłuczka do ziemniaków delikatnie zgnieć każdy ziemniak. Im cieńsze ziemniaki tym bardziej chrupkie.
  • W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek z solą, ziołami i przyprawami. Posmaruj każdy ziemniak mieszanką z przyprawami.
  • Piecz ziemniaki około 30-35 minut aż będą złociste i chrupiące.
  • W tym czasie przygotuj dip jogurtowy. W miseczce odpornej na ciepło umieść posiekaną pietruszkę, czosnek, sól i płatki chilli. W małym rondlu podgrzej krótko oliwę z oliwek na średnim ogniu, aż będzie gorąca. Wlej gorącą oliwę do miski z ziołami i odstaw na około 15 minut, aby aromaty się przegryzły. Na talerz lub szeroką, płaską miskę wyłóż równomiernie jogurt grecki. Polej mieszanką z oliwą.
  • Wyjmuj chrupiące ziemniaczki z piekarnika i podawaj z jogurtowym dipem.

Smacznego!

najlepsze chrupiące ziemniaki z jogurtowym dipem

WSKAZÓWKI

Małe młode ziemniaczki sprawdzą się najlepiej w tym przepisie. Większe ziemniaki możesz przekroić na pół przed ugotowaniem.

Smakowało Ci?

Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!

Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.

Wypróbuj także…

Czosnkowy dip z fetą i pieczonymi pomidorkami

Kurczak po parmeńsku z Gremolatą

Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem

English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.

Pomóż innym - oceń ten przepis!

Kliknij na gwiazdkę, by ocenić przepis.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

Ten przepis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!

Bądź na bieżąco!

Przykro mi, że ten przepis Ci nie posmakował.

Pomóż mi go ulepszyć!

Jak mogę ulepszyć ten przepis?

Dodaj komentarz