0
(0)

Pieczony placek z borówkami, to idealna propozycja na śniadanie lub słodką kolację, która łączy w sobie klasyczne amerykańskie pancakes z dodatkiem świeżych borówek i jest pieczona w piekarniku. Sprawdzi się szczególnie, gdy przygotowujemy śniadanie dla większej ilości osób i nie chcemy poświęcać dużo czasu na smażenie placków na patelni. Uwielbiane przez dzieci!

pieczony placek z borówkami

Ilość porcji: 3-4 | Czas przygotowania: 30 minut

Pieczony placek z borówkami

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka (120g) mąki pszennej
  • 1 łyżka (12g) cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka (250ml) maślanki
  • 1/5 szklanki (50ml) mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki (28g) roztopionego masła
  • 1 szklanka (120g) świeżych borówek lub jagód
  • Syrop klonowy / cukier puder / dodatkowe borówki, do podania

PRZYGOTOWANIE:

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  • Natłuść formę do pieczenia o wymiarach 23×23 cm.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  • W osobnej misce wymieszaj maślankę, mleko, jajko i roztopione masło. Dodaj mokre składniki do suchych składników i wymieszaj delikatnie, aż składniki się połączą. Dodaj borówki i delikatnie wymieszaj.
  • Wlej ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia. Piecz przez 20-25 minut lub aż naleśnik będzie złotobrązowy i patyczek włożony w środek będzie czysty.
  • Odstaw placek na kilka minut, aby przestygł, a następnie pokrój na kwadraty.
  • Podawaj ciepłe z syropem klonowym/cukrem pudrem i borówkami.

Smacznego!

pieczony placek z borówkami

WSKAZÓWKI

Jeśli przygotowujesz to danie dla większej ilości osób, możesz podwoić składniki i piec placek w blaszce 23×33 cm.

Przechowuj pieczony placek z borówkami w szczelnym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 3 dni. Możesz go z łatwością podgrzać w mikrofali bądź w piekarniku. Nadaje się również do mrożenia.

Smakowało Ci?

Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!

Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.

Wypróbuj także…

Cytrynowe placuszki z borówkami (pancakes)

Smażony ryż z jajkiem i kimchi

Stir fry z kurczakiem i warzywami

English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.

Pomóż innym - oceń ten przepis!

Kliknij na gwiazdkę, by ocenić przepis.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

Ten przepis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!

Bądź na bieżąco!

Przykro mi, że ten przepis Ci nie posmakował.

Pomóż mi go ulepszyć!

Jak mogę ulepszyć ten przepis?

Dodaj komentarz