0
(0)

Stir fry z kurczakiem, czyli makaron smażony na patelni z warzywami i kurczakiem to popularne danie o azjatyckim charakterze, które jest szybkie, łatwe i pyszne. To idealny posiłek na zabiegane dni lub prosty, a jednocześnie satysfakcjonujący obiad na każdą okazję. To połączenie smażonego kurczaka, świeżych warzyw, makaronu i doskonale zbalansowanego sosu.

azjatycki makaron z kurczakiem

Porcje: 2 | Czas przygotowania: 20 minut

SKŁADNIKI:

  • 400 g świeżego makaronu udon lub ramen
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki (30 ml) oleju roślinnego
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 1/2 żółtej papryki, pokrojonej w paski
  • 1 mała cebula, pokrojona w paski
  • 1 szklanka (100 g) strączków groszku lub zielonej fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • Posiekana cebula dymka i nasiona sezamu, do podania

Sos:

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki (60 ml) bulionu drobiowego
  • 3 łyżki (45 ml) sosu sojowego
  • 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżki octu ryżowego
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego

PRZYGOTOWANIE:

  • Rozgrzej olej roślinny w woku lub dużej patelni na dużym ogniu.
  • Dodaj piersi kurczaka pokrojone na mniejsze kawałki i smaż przez 5-7 minut, aż zbrązowieją i będą dobrze przysmażone. Wyjmij z woka i odłóż na bok.
  • Do tego samego woka dodaj pokrojoną w paski paprykę, cebulę, strączki grochu lub fasolkę, posiekany czosnek i starty imbir. Smaż przez 2-3 minuty, aż warzywa będą chrupiące, ale miękkie.
  • W małej misce wymieszaj skrobię ziemniaczaną i bulion drobiowy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj sos sojowy, brązowy cukier, ocet ryżowy i olej sezamowy.
  • Dodaj kurczaka z powrotem do patelni, wlej sos i smaż przez 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje i pokryje mięso i warzywa. Dodaj makaron i wymieszaj z kurczakiem i warzywami.
  • Smaż przez kolejne 1-2 minuty, aż wszystko będzie dobrze połączone i rozgrzane.
  • Podawaj posypane cebulą dymką i nasionami sezamu.

Smacznego!

azjatycki makaron z kurczakiem

WSKAZÓWKI

Stir fry z kurczakiem można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez około 3-4 dni. Aby podgrzać resztki, wystarczy umieścić je w patelni lub woku i podgrzewać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Do przygotowania stir fry możesz użyć także makaronu spaghetti. Wystarczy, że ugotujesz 200g makaronu i dodasz go do stir fry tak jak jest to opisane w przepisie powyżej.

Stir fry z kurczakiem można w bardzo łatwy sposób dostosować do swoich upodobań – możesz użyć dowolnych warzyw (np. marchew, brokuł, fasolka) oraz zamienić kurczaka na wołowinę lub krewetki.

Smakowało Ci?

Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!

Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.

Wypróbuj także…

Makaron z sosem ze świeżych pomidorów

Makaron z krewetkami i sosem maślanym

Zupa krem z pieczonych pomidorów

English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.

Pomóż innym - oceń ten przepis!

Kliknij na gwiazdkę, by ocenić przepis.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

Ten przepis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!

Bądź na bieżąco!

Przykro mi, że ten przepis Ci nie posmakował.

Pomóż mi go ulepszyć!

Jak mogę ulepszyć ten przepis?

Dodaj komentarz