0
(0)

Przepyszna tarta bez pieczenia z truskawkami i białą czekoladą. Połączenie truskawek i białej czekolady jest jednym z moich ulubionych. W sezonie warto przygotować ją ze świeżych owoców, jednak smakuje równie pysznie z użyciem mrożonych truskawek.

tarta bez pieczenia z truskawkami i białą czekoladą

Ilość porcji: 8 | Czas przygotowania: ok. 3 h

Tarta bez pieczenia z truskawkami i białą czekoladą

SKŁADNIKI:

Baza:

  • 220 g ciasteczek digestive
  • 90 g rozpuszczonego masła

Mus z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady
  • 150 ml śmietany 36%
  • 200 g mascarpone

Mus truskawkowy:

  • 450 g mrożonych lub świeżych truskawek
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 3 łyżki wody

Dodatki:

  • 3-4 kostki białej czekolady, drobno posiekanej
  • 7-8 świeżych truskawek
PRZYGOTOWANIE:
  • Przygotuj bazę tarty: Ciasteczka wrzuć do melaksera i zmiksuj do powstania drobnego piasku. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj aż masa będzie wilgotna. Przełóż do formy na tartę o średnicy 23 cm i uformuj palcami, dociskając do krawędzi. Wstaw do lodówki.
  • Przygotuj mus z białej czekolady: Rozgrzej śmietankę w rondelku (nie doprowadzaj do wrzenia!). Zdejmij z ognia. Dodaj białą czekoladę połamaną w kostki i mieszaj do momentu rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia. Stopniowo dodawaj mascarpone, za każdym razem mieszając krótko mikserem. Wyłóż na bazę tarty i wyrównaj. Wstaw ponownie do lodówki.
  • Przygotuj mus truskawkowy: Mrożone lub świeże truskawki wrzuć do rondelka, dodaj cukier i podgrzewaj na średnim ogniu ciągle mieszając, do momentu aż truskawki zaczną się rozpadać. Zdejmij z ognia i zblenduj na gładki mus. Żelatynę wsyp do małej miseczki, dodaj wodę i pozostaw na około minutę. Następnie wstaw do mikrofali na ok. 10 sekund (powtórz w razie potrzeby) lub kąpieli wodnej i mieszaj do momentu rozpuszczenia żelatyny. Pamiętaj by nie doprowadzać żelatyny do wrzenia, bo straci swoje właściwości. Dodaj do musu truskawkowego i bardzo dokładnie wymieszaj. Pozostaw na około 30 minut do całkowitego ostudzenia, następnie wylej równomiernie na warstwę musu z białej czekolady i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
  • Udekoruj gotową tartę świeżymi truskawkami i posiekaną białą czekoladą. Smacznego!

Uwaga: Po długim chłodzeniu spód tarty dosyć mocno twardnieje (ze względu na zawartość masła). Dużo łatwiej będzie się kroiła i odchodziła od formy pozostawiona na około 30 minut w temperaturze pokojowej.

Tartę należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.

tarta z białą czekoladą i truskawkami

Pomóż innym - oceń ten przepis!

Kliknij na gwiazdkę, by ocenić przepis.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

Ten przepis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!

Bądź na bieżąco!

Przykro mi, że ten przepis Ci nie posmakował.

Pomóż mi go ulepszyć!

Jak mogę ulepszyć ten przepis?

Dodaj komentarz