Przepyszna tarta bez pieczenia z truskawkami i białą czekoladą. Połączenie truskawek i białej czekolady jest jednym z moich ulubionych. W sezonie warto przygotować ją ze świeżych owoców, jednak smakuje równie pysznie z użyciem mrożonych truskawek.
Ilość porcji: 8 | Czas przygotowania: ok. 3 h
Tarta bez pieczenia z truskawkami i białą czekoladą
SKŁADNIKI:
Baza:
- 220 g ciasteczek digestive
- 90 g rozpuszczonego masła
Mus z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady
- 150 ml śmietany 36%
- 200 g mascarpone
Mus truskawkowy:
- 450 g mrożonych lub świeżych truskawek
- 60 g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 3 łyżki wody
Dodatki:
- 3-4 kostki białej czekolady, drobno posiekanej
- 7-8 świeżych truskawek
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotuj bazę tarty: Ciasteczka wrzuć do melaksera i zmiksuj do powstania drobnego piasku. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj aż masa będzie wilgotna. Przełóż do formy na tartę o średnicy 23 cm i uformuj palcami, dociskając do krawędzi. Wstaw do lodówki.
- Przygotuj mus z białej czekolady: Rozgrzej śmietankę w rondelku (nie doprowadzaj do wrzenia!). Zdejmij z ognia. Dodaj białą czekoladę połamaną w kostki i mieszaj do momentu rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia. Stopniowo dodawaj mascarpone, za każdym razem mieszając krótko mikserem. Wyłóż na bazę tarty i wyrównaj. Wstaw ponownie do lodówki.
- Przygotuj mus truskawkowy: Mrożone lub świeże truskawki wrzuć do rondelka, dodaj cukier i podgrzewaj na średnim ogniu ciągle mieszając, do momentu aż truskawki zaczną się rozpadać. Zdejmij z ognia i zblenduj na gładki mus. Żelatynę wsyp do małej miseczki, dodaj wodę i pozostaw na około minutę. Następnie wstaw do mikrofali na ok. 10 sekund (powtórz w razie potrzeby) lub kąpieli wodnej i mieszaj do momentu rozpuszczenia żelatyny. Pamiętaj by nie doprowadzać żelatyny do wrzenia, bo straci swoje właściwości. Dodaj do musu truskawkowego i bardzo dokładnie wymieszaj. Pozostaw na około 30 minut do całkowitego ostudzenia, następnie wylej równomiernie na warstwę musu z białej czekolady i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
- Udekoruj gotową tartę świeżymi truskawkami i posiekaną białą czekoladą. Smacznego!
Uwaga: Po długim chłodzeniu spód tarty dosyć mocno twardnieje (ze względu na zawartość masła). Dużo łatwiej będzie się kroiła i odchodziła od formy pozostawiona na około 30 minut w temperaturze pokojowej.
Tartę należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.