0
(0)

Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem, bądź w oryginale Buffalo Chicken Mac and Cheese Casserole, to połączenie dwóch amerykańskich klasyków – bardzo popularnego makaronu w sosie serowym Mac and Cheese oraz kurczaka w sosie Buffalo. Sprawdzi się idealnie na imprezach oraz rodzinnym obiedzie, gdy chcemy zaznać nieco amerykańskiego klimatu. 🙂

zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem

Ilość porcji: 6 | Czas przygotowania: 50 minut

Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem

SKŁADNIKI:

  • 450 g makaronu macaroni
  • 900 ml śmietany (30% tłuszczu)
  • 110 g masła
  • 1/2 szklanki (70 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki papryczki chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 220 g startego sera cheddar + ok.100g do posypania na wierzch
  • 120 g startego sera mozzarella + ok.100g do posypania na wierzch
  • 1/4 szklanki (60 ml) ostrego sosu buffalo (np. Frank’s Red Hot)
  • 300 g ugotowanego i rozdrobnionego kurczaka (np. z rosołu lub wcześniej upieczonego)
  • Posiekana natka pietruszki do podania

PRZYGOTOWANIE:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Wysmaruj tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 23×33 cm i odstaw na bok.
  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź i odstaw na bok.
  • W rondlu podgrzej śmietanę na średnim ogniu, aż zacznie lekko parować.
  • W osobnym, dużym garnku rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj mąkę i cały czas mieszaj przez 1-2 minuty, aż mieszanka zrobi się złocista.
  • Dodaj czosnek w proszku, cebulę w proszku, słodką paprykę, ostrą paprykę, sól i czarny pieprz do mieszanki i mieszaj, aż składniki się połączą.
  • Powoli wlej gorącą śmietanę do mieszanki, cały czas mieszając, aż sos stanie się gładki i zacznie gęstnieć.
  • Dodaj do sosu starty ser cheddar i mozzarellę, i mieszaj, aż się rozpuszczą i stworzą gładką masę.
  • W osobnej misce wymieszaj sos buffalo z rozdrobnionym kurczakiem, a następnie dodaj do sosu serowego.
  • Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj, aż dobrze się połączy z sosem oraz kurczakiem.
  • Przełóż mieszankę makaronu i sosu do wcześniej przygotowanej formy.
  • W małej misce wymieszaj pozostały ser cheddar i mozzarella. Rozłóż mieszankę na wierzchu makaronu.
  • Piecz przez 25-30 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy, a ser roztopiony.
  • Odstaw makaron na kilka minut, aby przestygł, a następnie udekoruj natką pietruszki i podawaj.

Smacznego!

zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem

WSKAZÓWKI

Resztki zapiekanki serowej przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 4 dni. Podgrzewaj w piekarniku lub mikrofali pod przykryciem.

Zapiekanka serowa nadaje się również do zamrożenia. Upewnij się, że zapiekanka ma temperaturę pokojową. Podziel na pojedyncze porcje, owiń każdą porcję szczelnie folią spożywczą lub umieść w pojemnikach z pokrywami, odpornymi na zamrażanie. Tak przygotowana zapiekanka serowa może być przechowywana w zamrażarce do 3 miesięcy.

Smakowało Ci?

Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!

Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.

Wypróbuj także…

Kurczak po parmeńsku z Gremolatą

Stir fry z kurczakiem i warzywami

Zupa krem z pieczonych pomidorów

English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.

Pomóż innym - oceń ten przepis!

Kliknij na gwiazdkę, by ocenić przepis.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

Ten przepis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!

Bądź na bieżąco!

Przykro mi, że ten przepis Ci nie posmakował.

Pomóż mi go ulepszyć!

Jak mogę ulepszyć ten przepis?

Dodaj komentarz