0
(0)

Przepyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu zupa krem z pieczonych pomidorów. Dopełniona chrupiącym toastem z ciągnącym serem i pesto. Idealna na obiad dla całej rodziny!

zupa krem z pieczonych pomidorów

Porcje: 2 | Czas przygotowania: 40 minut

SKŁADNIKI:
ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW
  • 750 g słodkich dojrzałych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 ml bulion warzywny
  • garść świeżej bazylii
  • 100 ml śmietany 30%
CHRUPIĄCY TOST Z SEREM I PESTO
  • 4 kromki chleba
  • 4 łyżki zielonego pesto
  • 4 plastry sera cheddar
  • 50 g tarkowanego sera mozzarella
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj zupę:

  • Rozgrzej piekarnik do 2000C. Pomidory oraz cebulę przekrój na pół. Odetnij czubek główki czosnku. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i ułóż na niej warzywa. Polej oliwą, posyp solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez 30 minut.
  • Wyjmij z piekarnika i przełóż warzywa do wysokiego naczynia. Czosnek wyciśnij ze skórki. Dodaj bulion, świeżą bazylię i soki, które zostały na blaszce po pieczeniu warzyw.
  • Zblenduj wszystko na gładki krem. Spróbuj i dopraw do smaku.
  • Przelej do misek i polej śmietanką. Udekoruj świeżą bazylią. Podawaj z tostami z zielonym pesto.

Przygotuj serowe tosty z zielonym pesto:

  • Przygotuj 4 kromki ulubionego pieczywa. Jedną ze stron każdej kromki posmaruj zielonym pesto.
  • Następnie na dwóch kromkach wyłóż po 2 plastry sera cheddar, na to tarkowany ser mozarella.
  • Zamknij tost drugą kromką (tylko z pesto), stroną posmarowaną pesto do dołu.
  • Rozgrzej oliwę na dużej patelni i dodaj oba tosty. Podsmażaj na obu stronach do chrupkości i rozpuszczenia sera.

Smacznego!

Pomóż innym - oceń ten przepis!

Kliknij na gwiazdkę, by ocenić przepis.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

Ten przepis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!

Bądź na bieżąco!

Przykro mi, że ten przepis Ci nie posmakował.

Pomóż mi go ulepszyć!

Jak mogę ulepszyć ten przepis?

Dodaj komentarz