Przepyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu zupa krem z pieczonych pomidorów. Dopełniona chrupiącym toastem z ciągnącym serem i pesto. Idealna na obiad dla całej rodziny!

Porcje: 2 | Czas przygotowania: 40 minut
SKŁADNIKI:
ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW
- 750 g słodkich dojrzałych pomidorów
- 1 duża cebula
- 1 główka czosnku
- 3 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 250 ml bulion warzywny
- garść świeżej bazylii
- 100 ml śmietany 30%
CHRUPIĄCY TOST Z SEREM I PESTO
- 4 kromki chleba
- 4 łyżki zielonego pesto
- 4 plastry sera cheddar
- 50 g tarkowanego sera mozzarella
- 3 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj zupę:
- Rozgrzej piekarnik do 2000C. Pomidory oraz cebulę przekrój na pół. Odetnij czubek główki czosnku. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i ułóż na niej warzywa. Polej oliwą, posyp solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez 30 minut.
- Wyjmij z piekarnika i przełóż warzywa do wysokiego naczynia. Czosnek wyciśnij ze skórki. Dodaj bulion, świeżą bazylię i soki, które zostały na blaszce po pieczeniu warzyw.
- Zblenduj wszystko na gładki krem. Spróbuj i dopraw do smaku.
- Przelej do misek i polej śmietanką. Udekoruj świeżą bazylią. Podawaj z tostami z zielonym pesto.
Przygotuj serowe tosty z zielonym pesto:
- Przygotuj 4 kromki ulubionego pieczywa. Jedną ze stron każdej kromki posmaruj zielonym pesto.
- Następnie na dwóch kromkach wyłóż po 2 plastry sera cheddar, na to tarkowany ser mozarella.
- Zamknij tost drugą kromką (tylko z pesto), stroną posmarowaną pesto do dołu.
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni i dodaj oba tosty. Podsmażaj na obu stronach do chrupkości i rozpuszczenia sera.
Smacznego!
