5
(1)

Bruschetta z burratą i pieczonymi pomidorkami to przystawka inspirowana kuchnią włoską, która łączy ze sobą kilka prostych składników, tworząc danie, które tryska świeżością śródziemnomorskich smaków. Składa się z opiekanego chleba ciabatta, na którym znajduje się kremowy ser burrata, pieczone pomidorki koktajlowe i przepyszny sos bazyliowy. Każdy kęs to rozkoszne połączenie różnorodnych tekstur i smaków, sprawiające, że jest to nieodparty smakołyk zarówno dla oka, jak i podniebienia.

bruschetta z burratą i pieczonymi pomidorkami

Bruschetta z burratą i pieczonymi pomidorkami

Ilość porcji: 2 | Czas przygotowania: 30 minut

SKŁADNIKI:

  • 1 ciabatta
  • 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
  • 2 szklanki (300 gram) pomidorów koktajlowych
  • Sól i czarny pieprz do smaku
  • 2 kulki sera burrata (ok. 400 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • Świeże liście bazylii do dekoracji

Sos bazyliowy:

  • Garść liści bazylii
  • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka (15 ml) octu z białego wina
  • 1 łyżka (15 ml) miodu
  • sok z ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i czarny pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Umieść pomidory koktajlowe na blaszce do pieczenia i skrop je jedną łyżką oliwy z oliwek. Posyp solą i czarnym pieprzem. Delikatnie wymieszaj, aby pomidory były równomiernie pokryte.
  • Piecz pomidory koktajlowe w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż delikatnie się zrumienią i zmiękną. Odstaw na bok.
  • Podczas gdy pomidory się pieką, przekrój ciabattę wzdłuż na pół. Wysmaruj środek chleba oliwą z oliwek. Opiecz chleb na patelni na średnim ogniu lub w piekarniku przez kilka minut, aż stanie się chrupiący i złocisty. Delikatnie natrzyj obie kromki ząbkiem czosnku. Odstaw na bok.
  • Umieść bazylię, czosnek, sok z cytryny, ocet, oliwę z oliwek i miód w melakserze lub blenderze. Blenduj, aż składniki się połączą i sos będzie gładki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Umieść burratę na chrupiącej kromce chleba, przekrój i równomiernie rozprowadź.
  • Na ser połóż pieczone pomidory koktajlowe i polej całość sosem bazyliowym.
  • Udekoruj świeżymi liśćmi bazylii. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

bruschetta z burratą i pieczonymi pomidorkami

WSKAZÓWKI:

Sos bazyliowy można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do 4 dni.

Ciabattę można zastąpić innym chlebem, np. bagietką.

Burratę możesz z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Potrzebujesz do tego 1 kulki mozzarelli oraz około 50 ml śmietany 30%. Kulkę mozzarelli należy porwać na malutkie kawałki, umieścić w małej misce i polać śmietaną. Delikatnie posolić do smaku i wymieszać. Taka mieszanka nazywana jest stracciatellą (odpowiednik “wnętrza” burraty).

Smakowało Ci?

Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!

Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.

Wypróbuj także…

Kurczak Caprese

Libańska sałatka Fattoush

Smażony ryż z jajkiem i kimchi

Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem

English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.

Pomóż innym - oceń ten przepis!

Kliknij na gwiazdkę, by ocenić przepis.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość ocen: 1

Ten przepis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!

Bądź na bieżąco!

Przykro mi, że ten przepis Ci nie posmakował.

Pomóż mi go ulepszyć!

Jak mogę ulepszyć ten przepis?

Dodaj komentarz