Bruschetta z burratą i pieczonymi pomidorkami to przystawka inspirowana kuchnią włoską, która łączy ze sobą kilka prostych składników, tworząc danie, które tryska świeżością śródziemnomorskich smaków. Składa się z opiekanego chleba ciabatta, na którym znajduje się kremowy ser burrata, pieczone pomidorki koktajlowe i przepyszny sos bazyliowy. Każdy kęs to rozkoszne połączenie różnorodnych tekstur i smaków, sprawiające, że jest to nieodparty smakołyk zarówno dla oka, jak i podniebienia.
Bruschetta z burratą i pieczonymi pomidorkami
Ilość porcji: 2 | Czas przygotowania: 30 minut
SKŁADNIKI:
- 1 ciabatta
- 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
- 2 szklanki (300 gram) pomidorów koktajlowych
- Sól i czarny pieprz do smaku
- 2 kulki sera burrata (ok. 400 g)
- 1 ząbek czosnku
- Świeże liście bazylii do dekoracji
Sos bazyliowy:
- Garść liści bazylii
- 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka (15 ml) octu z białego wina
- 1 łyżka (15 ml) miodu
- sok z ½ cytryny
- 1 ząbek czosnku
- Sól i czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Umieść pomidory koktajlowe na blaszce do pieczenia i skrop je jedną łyżką oliwy z oliwek. Posyp solą i czarnym pieprzem. Delikatnie wymieszaj, aby pomidory były równomiernie pokryte.
- Piecz pomidory koktajlowe w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż delikatnie się zrumienią i zmiękną. Odstaw na bok.
- Podczas gdy pomidory się pieką, przekrój ciabattę wzdłuż na pół. Wysmaruj środek chleba oliwą z oliwek. Opiecz chleb na patelni na średnim ogniu lub w piekarniku przez kilka minut, aż stanie się chrupiący i złocisty. Delikatnie natrzyj obie kromki ząbkiem czosnku. Odstaw na bok.
- Umieść bazylię, czosnek, sok z cytryny, ocet, oliwę z oliwek i miód w melakserze lub blenderze. Blenduj, aż składniki się połączą i sos będzie gładki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Umieść burratę na chrupiącej kromce chleba, przekrój i równomiernie rozprowadź.
- Na ser połóż pieczone pomidory koktajlowe i polej całość sosem bazyliowym.
- Udekoruj świeżymi liśćmi bazylii. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
WSKAZÓWKI:
Sos bazyliowy można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do 4 dni.
Ciabattę można zastąpić innym chlebem, np. bagietką.
Burratę możesz z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Potrzebujesz do tego 1 kulki mozzarelli oraz około 50 ml śmietany 30%. Kulkę mozzarelli należy porwać na malutkie kawałki, umieścić w małej misce i polać śmietaną. Delikatnie posolić do smaku i wymieszać. Taka mieszanka nazywana jest stracciatellą (odpowiednik “wnętrza” burraty).
Smakowało Ci?
Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!
Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.
Wypróbuj także…
Smażony ryż z jajkiem i kimchi
Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem
English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.