Smażony ryż z jajkiem i kimchi to przepyszna fuzja klasycznego chińskiego dania Egg Fried Rice z pikantnym smakiem koreańskiego kimchi. Wyśmienite i szybkie danie dla wielbicieli kuchni azjatyckiej.
Ilość porcji: 2 | Czas przygotowania: 20 minut
Smażony ryż z jajkiem i kimchi
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka (190g) białego ryżu (np. basmati)
- 1 szklanka (150g) kimchi, posiekane
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka gochujang (koreańska pasta chili)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 duże jajka, roztrzepane
PRZYGOTOWANIE:
- Ugotuj ryż na sypko. Najlepiej zrobić to z wyprzedzeniem, aby ryż mógł ostygnąć.
- W dużym woku lub patelni rozgrzej olej roślinny.
- Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę, aż zacznie pachnieć. Dodaj posiekane kimchi i smaż przez kolejne 1-2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj ugotowany ryż i wymieszaj, aż będzie równomiernie pokryty kimchi i czosnkiem. Smaż przez kolejne 2-3 minuty.
- W małej misce wymieszaj ze sobą sos sojowy, gochujang i olej sezamowy.
- Przesuń ryż na jedną stronę woka i obok wlej roztrzepane jajka. Mieszaj jajka łopatką do otrzymania drobnej jajecznicy, a następnie wymieszaj je z ryżem.
- Dodaj sos, posiekany szczypior i dokładnie wymieszaj. Smaż przez kolejne 1-2 minuty, aż wszystko będzie dobrze rozgrzane.
- Smażony ryż podawaj udekorowany dodatkowym szczypiorkiem.
Smacznego!
WSKAZÓWKI
Gochujang jest to koreańska pasta chilli, która nadaje temu daniu pikantności. Jeśli jesteś zwolennikiem bardziej delikatnych dań możesz pominąć dodanie pasty.
Pozostałości smażonego ryżu możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
Smakowało Ci?
Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!
Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.
Wypróbuj także…
Kurczak po parmeńsku z Gremolatą
Stir fry z kurczakiem i warzywami
Zupa krem z pieczonych pomidorów
English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.