0
(0)

Smażony ryż z jajkiem i kimchi to przepyszna fuzja klasycznego chińskiego dania Egg Fried Rice z pikantnym smakiem koreańskiego kimchi. Wyśmienite i szybkie danie dla wielbicieli kuchni azjatyckiej.

Smażony ryż z jajkiem i kimchi

Ilość porcji: 2 | Czas przygotowania: 20 minut

Smażony ryż z jajkiem i kimchi

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka (190g) białego ryżu (np. basmati)
  • 1 szklanka (150g) kimchi, posiekane
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka gochujang (koreańska pasta chili)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 duże jajka, roztrzepane

PRZYGOTOWANIE:

  • Ugotuj ryż na sypko. Najlepiej zrobić to z wyprzedzeniem, aby ryż mógł ostygnąć.
  • W dużym woku lub patelni rozgrzej olej roślinny.
  • Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę, aż zacznie pachnieć. Dodaj posiekane kimchi i smaż przez kolejne 1-2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodaj ugotowany ryż i wymieszaj, aż będzie równomiernie pokryty kimchi i czosnkiem. Smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  • W małej misce wymieszaj ze sobą sos sojowy, gochujang i olej sezamowy.
  • Przesuń ryż na jedną stronę woka i obok wlej roztrzepane jajka. Mieszaj jajka łopatką do otrzymania drobnej jajecznicy, a następnie wymieszaj je z ryżem.
  • Dodaj sos, posiekany szczypior i dokładnie wymieszaj. Smaż przez kolejne 1-2 minuty, aż wszystko będzie dobrze rozgrzane.
  • Smażony ryż podawaj udekorowany dodatkowym szczypiorkiem.

Smacznego!

Smażony ryż z jajkiem i kimchi

WSKAZÓWKI

Gochujang jest to koreańska pasta chilli, która nadaje temu daniu pikantności. Jeśli jesteś zwolennikiem bardziej delikatnych dań możesz pominąć dodanie pasty.

Pozostałości smażonego ryżu możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 3 dni.

Smakowało Ci?

Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!

Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.

Wypróbuj także…

Kurczak po parmeńsku z Gremolatą

Stir fry z kurczakiem i warzywami

Zupa krem z pieczonych pomidorów

English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.

Pomóż innym - oceń ten przepis!

Kliknij na gwiazdkę, by ocenić przepis.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

Ten przepis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!

Bądź na bieżąco!

Przykro mi, że ten przepis Ci nie posmakował.

Pomóż mi go ulepszyć!

Jak mogę ulepszyć ten przepis?

Dodaj komentarz