Grillowany kurczak w marynacie cytrynowo-ziołowej to danie pełne smaku, idealne na grilla w środku lata lub szybki posiłek w ciągu tygodnia. Filety z kurczaka marynuje się w mieszance świeżego soku z cytryny, oliwy z oliwek, czosnku i aromatycznych ziół, takich jak rozmaryn i tymianek, nadając mu intensywny, cytrusowy i ziołowy smak. To danie można również upiec w piekarniku, jeśli nie masz dostępu do grilla.
Grillowany kurczak w marynacie cytrynowo-ziołowej
Ilość porcji: 4 | Czas przygotowania: ok.35 minut
SKŁADNIKI:
- 4 piersi z kurczaka
- 1/4 szklanki (60 ml) świeżego soku z cytryny
- 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka (15 gram) drobno posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżka (15 gram) drobno posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżeczka (5 gram) soli
- 1/2 łyżeczki (2,5 gram) pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
- W małej misce wymieszaj ze sobą sok z cytryny, oliwę z oliwek, czosnek, rozmaryn, tymianek, sól i pieprz.
- Przekrój każdą pierś wzdłuż na pół tworząc dwa cieńsze kawałki. Umieść je w płytkiej misce lub dużym woreczku strunowym.
- Wlej marynatę, upewniając się, że każda część kurczaka jest równomiernie pokryta.
- Przykryj miskę folią spożywczą lub zamknij woreczek i włóż do lodówki na co najmniej 15 minut lub maksymalnie do 2 godzin.
- Rozgrzej patelnię grillową. Wyjmij kurczaka z marynaty. Grilluj przez około 4 minuty z każdej strony (lub dłużej w zależności od rodzaju i temperatury grilla).
- Odstaw kurczaka na 5-10 minut, aby się przestygł, a następnie pokrój i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
WSKAZÓWKI:
Jeśli nie masz dostępu do grilla, kurczaka można również upiec w piekarniku w temperaturze 190°C przez 25-30 minut.
Nie zaleca się marynowania kurczaka dłużej niż przez 2 godziny, ponieważ kwas cytrynowy zawarty w soku z cytryny może sprawić, że mięso stanie się twarde. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, trzymaj się zalecanego czasu marynowania.
Marynata cytrynowo-ziołowa sprawdzi się także idealnie do grillowania warzyw (np. papryki, cukinii czy też szparagów).
Świeże zioła można zastąpić suszonymi w 1/3 ilości podanej w przepisie.
Smakowało Ci?
Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!
Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.
Wypróbuj także…
Smażony ryż z jajkiem i kimchi
Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem
English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.