0
(0)

Grillowany kurczak w marynacie cytrynowo-ziołowej to danie pełne smaku, idealne na grilla w środku lata lub szybki posiłek w ciągu tygodnia. Filety z kurczaka marynuje się w mieszance świeżego soku z cytryny, oliwy z oliwek, czosnku i aromatycznych ziół, takich jak rozmaryn i tymianek, nadając mu intensywny, cytrusowy i ziołowy smak. To danie można również upiec w piekarniku, jeśli nie masz dostępu do grilla.

grillowany kurczak w marynacie cytrynowo-ziołowej

Grillowany kurczak w marynacie cytrynowo-ziołowej

Ilość porcji: 4 | Czas przygotowania: ok.35 minut

SKŁADNIKI:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1/4 szklanki (60 ml) świeżego soku z cytryny
  • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka (15 gram) drobno posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka (15 gram) drobno posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka (5 gram) soli
  • 1/2 łyżeczki (2,5 gram) pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

  • W małej misce wymieszaj ze sobą sok z cytryny, oliwę z oliwek, czosnek, rozmaryn, tymianek, sól i pieprz.
  • Przekrój każdą pierś wzdłuż na pół tworząc dwa cieńsze kawałki. Umieść je w płytkiej misce lub dużym woreczku strunowym.
  • Wlej marynatę, upewniając się, że każda część kurczaka jest równomiernie pokryta.
  • Przykryj miskę folią spożywczą lub zamknij woreczek i włóż do lodówki na co najmniej 15 minut lub maksymalnie do 2 godzin.
  • Rozgrzej patelnię grillową. Wyjmij kurczaka z marynaty. Grilluj przez około 4 minuty z każdej strony (lub dłużej w zależności od rodzaju i temperatury grilla).
  • Odstaw kurczaka na 5-10 minut, aby się przestygł, a następnie pokrój i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

grillowany kurczak w marynacie cytrynowo-ziołowej

WSKAZÓWKI:

Jeśli nie masz dostępu do grilla, kurczaka można również upiec w piekarniku w temperaturze 190°C przez 25-30 minut.

Nie zaleca się marynowania kurczaka dłużej niż przez 2 godziny, ponieważ kwas cytrynowy zawarty w soku z cytryny może sprawić, że mięso stanie się twarde. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, trzymaj się zalecanego czasu marynowania.

Marynata cytrynowo-ziołowa sprawdzi się także idealnie do grillowania warzyw (np. papryki, cukinii czy też szparagów).

Świeże zioła można zastąpić suszonymi w 1/3 ilości podanej w przepisie.

Smakowało Ci?

Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!

Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.

Wypróbuj także…

Kurczak Caprese

Libańska sałatka Fattoush

Smażony ryż z jajkiem i kimchi

Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem

English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.

Pomóż innym - oceń ten przepis!

Kliknij na gwiazdkę, by ocenić przepis.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

Ten przepis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!

Bądź na bieżąco!

Przykro mi, że ten przepis Ci nie posmakował.

Pomóż mi go ulepszyć!

Jak mogę ulepszyć ten przepis?

Dodaj komentarz