Jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem to wariant klasycznej amerykańskiej potrawy Eggs Benedict, w której zamiast szynki lub bekonu używa się wędzonego łososia. Danie składa się z tostowanych muffin angielskich, wędzonego łososia, awokado, jajka w koszulce i domowego sosu holenderskiego. Idealne śniadanie na specjalne okazje lub leniwe weekendowe poranki.

Ilość porcji: 2 | Czas przygotowania: 20 minut
Jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem
SKŁADNIKI:
- 2 muffiny angielskie (zamiennie kajzerka lub bajgiel), przekrojone na pół i opieczone
- 4 plastry wędzonego łososia
- 1 awokado, pokrojone w plastry
- 4 duże jajka
- 1 łyżka octu
- Świeży koperek i kapary do dekoracji
Sos holenderski:
- 3 żółtka jaj
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100g rozpuszczonego, gorącego masła
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Napełnij średniej wielkości garnek wodą i podgrzej ją na średnim ogniu do lekkiego wrzenia. Dodaj ocet.
- Rozbij każde jajko oddzielnie do małej miski lub foremki.
- Utwórz wirek, mieszając wodę łyżką, i ostrożnie wsuń każde jajko pojedynczo do środka wiru. Gotuj każde jajko przez 2-3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wyjmij za pomocą cedzaka i ułóż na ręczniku papierowym. Ponów z kolejnym jajkiem.
- W międzyczasie przygotuj sos holenderski. W blenderze połącz żółtka jaj, sok z cytryny i dużą szczyptę soli i pieprzu. Blenduj, aż mieszanina zgęstnieje i stanie się puszysta.
- Nie wyłączając blendera, powoli wlej gorące rozpuszczone masło, i blenduj aż sos stanie się gęsty i kremowy.
- Na każdym talerzu ułóż dwa połówki opieczonej muffiny angielskiej (lub zamiennika). Na każdej połówce pieczywa umieść plaster wędzonego łososia, kilka plasterków awokado oraz wcześniej przygotowane jajko.
- Polej obficie sosem holenderskim, udekoruj koperkiem i kaparami.
Smacznego!

WSKAZÓWKI
Przepis na jajka po benedyktyńsku można z łatwością modyfikować, dodając ulubione warzywa (np. paprykę lub pomidor), a także zamieniając łososia na boczek lub szynkę.
Domowy sos holenderski najlepiej jest zużyć od razu ponieważ po dłuższym czasie rozwarstwia się i robi się lekko ziarnisty.
Smakowało Ci?
Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!
Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.
Wypróbuj także…
Łosoś po azjatycku z ryżem i warzywami
Smażony ryż z jajkiem i kimchi
Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem
English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.