0
(0)

Jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem to wariant klasycznej amerykańskiej potrawy Eggs Benedict, w której zamiast szynki lub bekonu używa się wędzonego łososia. Danie składa się z tostowanych muffin angielskich, wędzonego łososia, awokado, jajka w koszulce i domowego sosu holenderskiego. Idealne śniadanie na specjalne okazje lub leniwe weekendowe poranki.

jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem

Ilość porcji: 2 | Czas przygotowania: 20 minut

Jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem

SKŁADNIKI:

  • 2 muffiny angielskie (zamiennie kajzerka lub bajgiel), przekrojone na pół i opieczone
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • 1 awokado, pokrojone w plastry
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka octu
  • Świeży koperek i kapary do dekoracji

Sos holenderski:

  • 3 żółtka jaj
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100g rozpuszczonego, gorącego masła
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  • Napełnij średniej wielkości garnek wodą i podgrzej ją na średnim ogniu do lekkiego wrzenia. Dodaj ocet.
  • Rozbij każde jajko oddzielnie do małej miski lub foremki.
  • Utwórz wirek, mieszając wodę łyżką, i ostrożnie wsuń każde jajko pojedynczo do środka wiru. Gotuj każde jajko przez 2-3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wyjmij za pomocą cedzaka i ułóż na ręczniku papierowym. Ponów z kolejnym jajkiem.
  • W międzyczasie przygotuj sos holenderski. W blenderze połącz żółtka jaj, sok z cytryny i dużą szczyptę soli i pieprzu. Blenduj, aż mieszanina zgęstnieje i stanie się puszysta.
  • Nie wyłączając blendera, powoli wlej gorące rozpuszczone masło, i blenduj aż sos stanie się gęsty i kremowy.
  • Na każdym talerzu ułóż dwa połówki opieczonej muffiny angielskiej (lub zamiennika). Na każdej połówce pieczywa umieść plaster wędzonego łososia, kilka plasterków awokado oraz wcześniej przygotowane jajko.
  • Polej obficie sosem holenderskim, udekoruj koperkiem i kaparami.

Smacznego!

jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem

WSKAZÓWKI

Przepis na jajka po benedyktyńsku można z łatwością modyfikować, dodając ulubione warzywa (np. paprykę lub pomidor), a także zamieniając łososia na boczek lub szynkę.

Domowy sos holenderski najlepiej jest zużyć od razu ponieważ po dłuższym czasie rozwarstwia się i robi się lekko ziarnisty.

Smakowało Ci?

Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!

Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.

Wypróbuj także…

Łosoś po azjatycku z ryżem i warzywami

Libańska sałatka Fattoush

Smażony ryż z jajkiem i kimchi

Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem

English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.

Pomóż innym - oceń ten przepis!

Kliknij na gwiazdkę, by ocenić przepis.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

Ten przepis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!

Bądź na bieżąco!

Przykro mi, że ten przepis Ci nie posmakował.

Pomóż mi go ulepszyć!

Jak mogę ulepszyć ten przepis?

Dodaj komentarz