Bucatini all’Amatriciana to tradycyjna włoska potrawa z makaronem, która zyskała popularność na całym świecie. To danie pochodzi z miasta Amatrice, znajdującego się w centralnej części regionu Lacjum we Włoszech. Przepis obejmuje makaron bucatini, pancettę lub guanciale (charakterystycznie dla włoskiej kuchni wędzone policzki wieprzowe), cebulę, czosnek, pomidory i płatki chilli. Pyszny obiad we włoskim stylu, który przygotujecie w bardzo krótkim czasie.
Bucatini all’Amatriciana
Ilość porcji: 2 | Czas przygotowania: 30 minut
SKŁADNIKI:
- 220 g makaronu bucatini lub spaghetti
- 120 g guanciale lub pancetty, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka (15 ml) oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych bez skórki
- Sól, do smaku
- Starty ser Pecorino Romano, do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Zachowaj 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu i odcedź.
- W trakcie gotowania makaronu, na dużą patelnię wlej oliwę z oliwek i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną pancettę lub guanciale i smaż, aż będzie chrupiąca, około 5 minut.
- Dodaj pokrojoną cebulę na patelnię i smaż, aż zmięknie, około 3 minuty. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki chilli. Smaż przez 1-2 minuty, aż będą aromatyczne.
- Dodaj pomidory z puszki i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż sos zgęstnieje, około 15-20 minut. Dopraw solą do smaku.
- Dodaj ugotowany makaron bucatini do sosu i dokładnie wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę zachowanej wody z gotowania makaronu.
- Bucatini all’Amatriciana podawaj posypane startym serem Pecorino Romano.
Smacznego!
WSKAZÓWKI:
Guanciale to peklowany policzek wieprzowy lub podgardle i jest stałym składnikiem kuchni włoskiej. W tym przepisie może zostać zastąpione pancettą lub boczkiem.
Smakowało Ci?
Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!
Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.
Wypróbuj także…
Smażony ryż z jajkiem i kimchi
Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem
English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.