5
(3)

Bucatini all’Amatriciana to tradycyjna włoska potrawa z makaronem, która zyskała popularność na całym świecie. To danie pochodzi z miasta Amatrice, znajdującego się w centralnej części regionu Lacjum we Włoszech. Przepis obejmuje makaron bucatini, pancettę lub guanciale (charakterystycznie dla włoskiej kuchni wędzone policzki wieprzowe), cebulę, czosnek, pomidory i płatki chilli. Pyszny obiad we włoskim stylu, który przygotujecie w bardzo krótkim czasie.

bucatini all'amatriciana makaron z guanciale i pomidorami

Bucatini all’Amatriciana

Ilość porcji: 2 | Czas przygotowania: 30 minut

SKŁADNIKI:

  • 220 g makaronu bucatini lub spaghetti
  • 120 g guanciale lub pancetty, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka (15 ml) oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych bez skórki
  • Sól, do smaku
  • Starty ser Pecorino Romano, do podania

PRZYGOTOWANIE:

  • Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Zachowaj 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu i odcedź.
  • W trakcie gotowania makaronu, na dużą patelnię wlej oliwę z oliwek i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną pancettę lub guanciale i smaż, aż będzie chrupiąca, około 5 minut.
  • Dodaj pokrojoną cebulę na patelnię i smaż, aż zmięknie, około 3 minuty. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki chilli. Smaż przez 1-2 minuty, aż będą aromatyczne.
  • Dodaj pomidory z puszki i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż sos zgęstnieje, około 15-20 minut. Dopraw solą do smaku.
  • Dodaj ugotowany makaron bucatini do sosu i dokładnie wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę zachowanej wody z gotowania makaronu.
  • Bucatini all’Amatriciana podawaj posypane startym serem Pecorino Romano.

Smacznego!

bucatini all'amatriciana makaron z guanciale i pomidorami

WSKAZÓWKI:

Guanciale to peklowany policzek wieprzowy lub podgardle i jest stałym składnikiem kuchni włoskiej. W tym przepisie może zostać zastąpione pancettą lub boczkiem.

Smakowało Ci?

Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!

Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.

Wypróbuj także…

Kurczak Caprese

Libańska sałatka Fattoush

Smażony ryż z jajkiem i kimchi

Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem

English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.

Pomóż innym - oceń ten przepis!

Kliknij na gwiazdkę, by ocenić przepis.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość ocen: 3

Ten przepis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!

Bądź na bieżąco!

Przykro mi, że ten przepis Ci nie posmakował.

Pomóż mi go ulepszyć!

Jak mogę ulepszyć ten przepis?

Dodaj komentarz