Cytrynowe risotto to klasyczne włoskie danie, które składa się z kremowego ryżu Arborio gotowanego w aromatycznym bulionie wzbogaconego o świeżą skórkę i sok z cytryny, masło oraz starty parmezan. Jest bardzo proste w przygotowaniu (to ogromna zaleta kuchni włoskiej!), a jednocześnie bardzo aromatyczne, orzeźwiające i świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs i dodatków.
Ilość porcji: 2-3 | Czas przygotowania: 35 minut
Cytrynowe risotto
SKŁADNIKI:
- 1 1/2 szklanki (300g) ryżu Arborio
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 szklanki (120ml) wytrawnego białego wina
- 4 szklanki (1 litr) bulionu drobiowego lub warzywnego
- 60 g masła
- 60g startego parmezanu (Parmigiano Reggiano)
- 1 cytryna, starta skórka i sok
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża pietruszka do podania
PRZYGOTOWANIE:
- W średnim garnku podgrzej bulion na małym ogniu, aż będzie ciepły.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj, aż cebula będzie miękka i szklista, przez około 3-4 minuty.
- Dodaj ryż Arborio do garnka i wymieszaj, aby pokryć go olejem. Gotuj przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie lekko przypieczony.
- Dodaj białe wino i mieszaj, aż zostanie wchłonięte przez ryż. Zacznij dodawać ciepły bulion do mieszanki ryżu, po jednej szklance na raz, ciągle mieszając, aż każda szklanka bulionu zostanie wchłonięta, zanim dodasz kolejną. Kontynuuj częste mieszanie, aby zapobiec przywieraniu ryżu do dna garnka.
- Kiedy ryż będzie miękki i kremowy, po około 20-25 minutach, zdejmij garnek z ognia. Dodaj masło, parmezan, skórkę i sok z cytryny i wymieszaj, aż masło i ser się rozpuszczą. Spróbuj i dopraw risotto solą i pieprzem do smaku.
- Jeśli risotto będzie zbyt gęste, dodaj dodatkowy bulion lub wodę po jednej łyżce na raz, aż osiągnie pożądaną konsystencję.
- Podawaj cytrynowe risotto udekorowane świeżą pietruszką.
Smacznego!
WSKAZÓWKI
Cytrynowe risotto opiera się na jedynie kilku prostych składnikach, dlatego warto wybrać produkty wysokiej jakości aby osiągnąć najlepsze i smaczne rezultaty.
Smakowało Ci?
Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!
Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.
Wypróbuj także…
Kremowy makaron w sosie pomidorowym z mozzarellą
Kurczak w sosie teriyaki z ryżem i warzywami
Smażony ryż z jajkiem i kimchi
Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem
English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.