0
(0)

Grecka sałatka Dakos, znana również jako “koukouvayia” lub “ntakos”, to tradycyjne danie pochodzące z greckiej wyspy Kreta. Jest to proste i aromatyczne danie, które cieszy się popularnością wśród Greków od pokoleń i teraz zyskuje na popularności na całym świecie.

Danie tradycyjnie przygotowywane jest z kretańskich chlebków jęczmiennych, które wykonuje się z mąki jęczmiennej i wody, a następnie suszy na słońcu. Chlebki są następnie moczone w wodzie i służą jako podstawa dla sałatki. Tradycyjnym serem używanym w daniu jest kretański ser mitzithra, miękki i kremowy ser, który wykonuje się z mleka owiec lub kóz. W tym przepisie używamy ogólnodostępnych zamienników – chrupiących kawałków chleba oraz sera feta.

grecka sałatka dakos

Ilość porcji: 4 | Czas przygotowania: 15 minut

Grecka sałatka Dakos

SKŁADNIKI:

  • 4-6 kromek chrupiącego chleba (np. chleb żytni)
  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 75g sera feta
  • 75g oliwek kalamata bez pestek
  • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy extra virgin
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeże listki bazylii lub oregano, posiekane, do dekoracji (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Kromki chleb pokrój na kilka mniejszych kawałków. Umieść na blaszce do pieczenia i upiecz w piekarniku, aż będą chrupiące i złociste, około 10-12 minut.
  • Pomidory pokrój w kostkę, oliwki przekrój na pół. W większej misce wymieszaj pokrojone pomidory, oliwki i pokruszony ser feta.
  • W małej misce wymieszaj oliwę, ocet winny, posiekany czosnek, suszone oregano, sól i pieprz. Dodaj dressing do mieszanki pomidorów, sera feta i oliwek i dokładnie wymieszaj.
  • Na większym talerzu lub płaskiej misce ułóż kawałki chrupiącego chleba. Mieszankę z pomidorów nałóż łyżką na chleb, upewniając się, że jest równomiernie rozprowadzona. Udekoruj posiekanymi listkami bazylii.

Smacznego!

grecka sałatka dakos

WSKAZÓWKI

Mieszankę chleba i pomidorów najlepiej przechowywać oddzielnie do momentu podania. To zapewni, że chleb pozostanie chrupiący i nie wchłonie zbyt dużo wilgoci.

Śmiało dostosuj przepis do swojego gustu, dodając lub usuwając składniki według własnego uznania. Możesz dodać pokrojony ogórek, czerwoną cebulę lub paprykę.

Grecka sałatka Dakos może być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 2 dni.

Smakowało Ci?

Cieszę się, że zdecydowałeś/aś się wypróbować mój przepis!

Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie, daj mi znać w komentarzach poniżej. Chętnie poznam Twoją opinię i pomysły na to, jak udoskonalić ten przepis. Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne i pomagają mi tworzyć jeszcze lepsze przepisy.

Wypróbuj także…

Kremowy makaron w sosie pomidorowym z mozzarellą

Kurczak w sosie teriyaki z ryżem i warzywami

Smażony ryż z jajkiem i kimchi

Zapiekanka serowa z pikantnym kurczakiem

English version of this recipe is available on my other blog Good Food Discoveries.

Pomóż innym - oceń ten przepis!

Kliknij na gwiazdkę, by ocenić przepis.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

Ten przepis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!

Bądź na bieżąco!

Przykro mi, że ten przepis Ci nie posmakował.

Pomóż mi go ulepszyć!

Jak mogę ulepszyć ten przepis?

Dodaj komentarz